asafoetita: ook wel duivelsdrek genoemd, geeft dus wel iets aan over de geur. Gemaakt van een harsachtige plant met de smaak van zeer geconcentreerde knoflook en ui. Zéér spaarzaam gebruiken, een mespunt werkt smaakverhogend, wat meer is smaakbedervend.
chilipepers: er zijn verschillende soorten, de scherpte is afhankelijk van de soort. De scherpte wordt veroorzaakt door een stof genaamd capsaïcine, de zaadlijsten bevatten het meeste van deze stof.
chilipoeder: een mengsel van gemalen o.a. chilipepers, paprikapoeder, oregano.
djeroekpoeroet: citroenblad, geeft een fijn citrusaroma en citrusgeur aan gerechten. Veel gebruikt in de Indonesische keuken. Te koop bij toko’s, vers in de diepvries.
djinten; komijnzaad, bestanddeel van garam masala, kerriepoeder, 5-kruiden poeder.
fenegriek: zaadjes die sterk geuren (salmiak). Ook het blad kan gebruikt worden, die hebben en mildere smaak en geur.
garam masala: een “kerrie” mengsel van o.a. ketoembar, kardamom, djinten, kruidnagel.
kalongi: uienzaad.
kardamom: zaadjes in een lichtgroene kleine peul, soms worden de zaadjes gebruikt, soms de hele peul, die dan na bereiding verwijdert wordt. Het heeft een zachtzoete geur en smaak, is een bestanddeel van speculaaskruiden.
kerrieblad: ook kariblad genoemd en afkomstig van de kariboom. Smaakt niet naar kerrie, maar citrusachtig. In gedroogde vorm én vers (diepvries) bij toko’s te koop.
ketoembar: gemalen korianderzaad.
korianderzaad: heeft een milde, zoete, kruidige smaak die wat aan anijs doet denken. Kan zowel in zoete (bv speculaas) als hartige gerechten (Indiaas, Indonesisch) gebruikt worden.
kruidnagel: gedroogde bloemknoppen. Bestanddeel van o.a. kerriepoeder, garam masala, koekkruiden. Geeft een warme, zoetige smaak.
kurkuma of koenjit: geelwortelpoeder, kleurt de gerechten geel en geeft een diepere smaak. Belangrijk bestanddeel van kerriepoeder.
laurierblad: is sterk aromatisch, kruidig en een beetje bitter. Deze wat bittere, houtachtige smaak gaat goed samen met zuren, zoals in tafelzuur of marinades met wijn of azijn. Ook geeft het extra diepte aan stoofpotten en soepen.
mangopoeder: gemaakt van onrijpe mango’s. Geeft een wat rinse smaak aan gerechten. Kan vervangen worden door citroensap.
marjolein: of echte marjolein. Heeft een intens aroma dat aan oregano doet denken maar dan milder en zoeter. Gaat goed samen met witte bonengerechten, tomatensaus, kip etc.
oregano: geeft een licht kruidige, zoete smaak. Verse oregano pas op het eind van de bereiding toevoegen, anders verliest het zijn smaak. Veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Het wordt ook wel wilde marjolein genoemd.
rozemarijn: sterk geurend, (harsachtig, eucalyptus, naaldhout) aromatisch. Robuust van smaak. Gaat goed samen met bv lamsvlees. De verse takken kunnen ook gebruikt worden als spies voor vlees. (op de grill of barbecue)
tarmeriek: hetzelfde als kurkuma of koenjit, gemalen geelwortel. Wordt gebruikt ipv saffraan om de gerechten een mooie gele kleur te geven. Het wordt ook toegevoegd aan kerriepoeder. Het geeft ook smaak aan de gerechten, er moet niet teveel van gebruikt worden.
5-kruidenpoeder: Chinees kruidenmengsel van: komijn, mosterdzaad, anijs, fenegriek en uienzaad.