Aïoli

(Frans)  

2 t knoflook – ½ tl zeezout – 2 eidooiers – 1 tl mosterd – 1 el citroensap – 2½ dl olijfolie – peper uit de molen

Stamp de knoflook met het zout tot pulp in een vijzel (of met de achterkant van een lepel op een bord). Voeg de eidooiers en mosterd toe en meng goed. Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe en blijf heel goed roeren, dit kan in de vijzel of anders in een kom met een garde. Voeg na 1 dl olie, de helft van het citroensap toe, ga dan verder met de olijfolie. Op het eind op smaak maken met peper en evt. rest van het citroensap.

Mocht de aïoli te dik zijn, kun je tussendoor een heel klein beetje heet water toevoegen, om daarna weer verder te gaan met de olie.
Als de aïoli te dun blijft (meestal te snel de olie toegevoegd of teveel citroensap) een extra eidooier loskloppen en deze stevig door de aïoli roeren.