Humus

250 gr gekookte kikkererwten – 120 gr tahin – 2 el citroensap – 1 t knoflook – ijskoud water

Humus: Kikkererwten pureren met staafmixer of keukenmachine. Knoflook fijn hakken. Terwijl je de erwten pureert de knoflook, tahin, ½ tl zout, snuf peper en 1 el citroensap er door mengen. Daarna het ijswater er druppelsgewijs doorheen mengen. Ga door tot het een licht gekleurde, hele smeuïge puree is. Maak op smaak met p&z en citroensap. Laat min 30 min staan voor gebruik.

Het kan ook met gedroogde kikkererwten gemaakt worden. Laat hiervoor 200 gr gedoogde kikkererwten een nacht, in 2x het volume aan water, wellen. Volgende dag afgieten en in een grote pan met 1 tl zuiveringszout 3 min roerend verwarmen. Voeg dan 1,5 ltr water toe en breng aan de kook. Schep het schuim en loskomende vliesjes steeds weg. Laat ca 30-40 min koken, afhankelijk van soort en leeftijd. Soms moet het langer. Het moet in ieder geval géén pap worden. Door de vliesjes weg te halen wordt de humus lichter en smeuïger. Als ze gaar zijn afgieten en goed laten uitlekken.

Werk verder volgens bovenstaand recept.