2 kg stoofpeertjes (bv Gieser Wildeman) – 4 dl witte port – 100 gr suiker – 3 steranijs – 1 kaneelstokje – 10 jeneverbessen – 1 tl venkelzaad – 1 vanillestokje – schil van ½ sinaasappel – 2 el aardappelmeel + water – citroensap
Schil de peertjes en haal via de onderkant met een appelboor het klokhuis eruit. Laat het steeltje eraan zitten. Besprenkel met wat citroensap tegen verkleuren.
Schil een ½ sinaasappel, schraap de witte binnenkant van de schil eraf en snij in dunne sliertjes. Breng de port met de andere ingrediënten, behalve het aardappelmeel, aan de kook. Zet de peertjes er rechtop in en vul evt aan met water zodat ze onder staan. Laat op laag vuur 1-2 uur zachtjes koken tot ze gaar zijn.
Schep de peertjes uit de pan en zet ze rechtop in een schaal. Zeef het kookvocht en laat het tot de helft inkoken. Voeg het aangelengde aardappelmeel toe en laat het roerend licht binden. Giet de saus over de peertjes en laat afkoelen.