4 venkelknollen van ca 250 gr – olijfolie – 2 t knoflook – 1 tl venkelzaadjes – 3 dl droge witte wijn – stukje citroenschil – 2 el citroensap – peper en zout
Snij de stengels en blaadjes van de venkelknollen. Bewaar de stengels voor bv een soep, de blaadjes als garnering. Snij bruine plekjes weg. Verdeel iedere knol in 4-en en snij de harde kern weg. Kneus de venkelzaadjes in een vijzel of op een houten plank met de achterkant van een lepel. Hak de knoflook fijn en fruit deze 1 min in 2 el olijfolie. Voeg de venkel en venkelzaadjes toe, bestrooi met peper en zout en fruit 1 min mee. Giet dan de wijn erbij, voeg de citroenschil en –sap toe en smoor op zacht vuur in ca 2- min gaar. Schep de venkel uit de pan, verwijder citroenschil en kook het vocht in tot ca 1,5 dl. Maak op smaak met peper en zout.
Giet de saus over de venkel, giet er nog wat olijfolie overheen, bestrooi met fijn gehakt venkelblad en serveer meteen.