Gratin van zoete aardappel.

Een overheerlijk recept uit “Het kookboek” van Ottolenghi.

6 middelgrote zoete aardappelen (circa1,5 kilo totaal) – 5 el grof gehakte salie, plus extra om te garneren – 6 t knoflook, fijngehakt – 2 tl grof zeezout – ½ tl versgemalen zwarte peper – 2½ dl  slagroom

Verhit de oven tot 200°C.  Was de zoete aardappelen (schil ze niet) en snij ze in plakjes van 5 mm dik. Vermeng in een kom de zoete aardappelschijfjes met salie, knoflook, zout en peper. Schik de schijfjes in een diepe ovenschaal door steeds een stapeltje te pakken en dit rechtop in de schaal tegen elkaar aan te zetten. De plakjes moeten vrij dicht tegen elkaar staan zodat er parallelle rijen zoete aardappel (met de schil zichtbaar) over de lengte of breedte van de schaal staan. Strooi de achtergebleven stukjes knoflook of salie uit de kom over de aardappelen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 45 min in de oven. Haal de folie eraf en giet de room gelijkmatig over de aardappelen uit. Zet de schaal onafgedekt nog eens 25 min terug in de oven. Steek op verschillende plaatsen een mes in de aardappelen om te controleren of ze gaar zijn. Ze dienen heel zacht te zijn. Laat het zonodig nog 5 min langer in de oven staan. Serveer direct, gegarneerd met de salie.

Mocht de schil van de aardappel er niet zo fraai uitzien kun je de aardappelen natuurlijk ook schillen.