Bieten-ovenschotel met gehakt

1 kg aardappelen -500 gr gare bietjes – 75 gr boter – 2 uien – ½ el gedroogde tijm – 500 gr hoh gehakt – ½ dl melk – peper, zout – 1 tl pittige mosterd

Bietjes garen: koken, in de schil (1 -1,5 u, afhankelijk van de grootte) of roosteren in de oven. Hiervoor de bietjes elk in aluminiumfolie verpakken, doffe kant aan de buitenzijde. Leg in een braadslee en rooster ze 1-1,5 u, (afhankelijk van de grootte) in een oven van 200oC. Roosteren heeft mijn voorkeur, het geeft een diepe, aangename zoete smaak aan de bieten. Na het roosteren laten afkoelen tot je ze kunt vastpakken, verwijder de folie. Pel de bieten, gekookt of geroosterd, zit de schil wat vast kun je het ook met een dunschiller doen. Snij de bieten in dunne plakjes, max 1/2 cm dik.

Aardappelen schillen en in stukken snijden, kook ze in ca 20 min gaar.

Als de aardappelen staan te koken de ui fijn snijden en fruiten in 25 gr boter, voeg het gehakt toe en bak deze rul. Voeg z&p en de tijm toe en schep er door.

Aardappels afgieten, even laten uitdampen en fijn stampen. Met warme melk, mosterd, 50 gr boter, wat nootmuskaat, zout en peper naar smaak, een puree maken. Ik doe dit met een mixer, dan krijg je lekkere luchtige puree.

Vet een ovenschaal in en leg de bietjes erin, verdeel hierover het gehakt en dek af met de aardappelpuree. Zet in het midden van een oven van 200oC en bak af in 25-30 min.

tip: voor een vegetarische variant kun je het gehakt vervangen door vega-gehakt