In een oud kookboekje uit de serie van het Nederlands Zuivelbureau vond ik een lekker winters recept. Heb het naar eigen smaak aangepast, zoals eigengemaakte champignonsaus ipv soep uit blik en gebruik van tijm. Kleine blokjes wortel en of pastinaak (beetgaar gefruit) toevoegen en wat minder erwten kan ook.
Sheperd’s pie. 4 p
1 kg aardappelen – peper en zout – 50 gr boter – 2 dl melk – 100 gr oude kaas – 1 ui – 125 gr champignons – 300 gr lamsgehakt – 3-4 el tomatenketchup – 2 tl mosterd – 200 gr doperwten uit de diepvries– 1 ei – 2 dl dikke champignonsaus*: 30 gr boter – 30 gr bloem – 2 dl bouillon- 75 gr champignons – tijm
Saus: Boter smelten, bloem in een keer toevoegen, goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. De bloem 1 min. roerend gaar laten worden. Daarna de bouillon geleidelijk en goed roerend toevoegen. Dan 75 gr champignons in plakjes snijden en aan de saus toevoegen. Laat de champignons in de zacht kokende saus beetgaar worden. (niet langer, de champignons laten dan teveel vocht los. Op smaak maken met peper en zout en wat tijm.
Aardappels schillen, wassen en in ca 20 min gaar koken. Droog stomen en pureren. Roer er 20 gr boter en de melk doorheen en klop tot een gladde, luchtige puree. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor en maak op smaak. Ui pellen en fijn snijden, champignons schoonmaken en ij plakjes snijden. Rest van de boter smelten en hierin de ui en champignons 2 min bakken. Gehakt toevoegen en rul bakken. Voeg tomatenketchup, mosterd en saus toe en laat ca 5 min zachtjes pruttelen. Erwten afgieten en erdoor roeren. Maak op smaak met evt. peper.
Vet een schaal in en schep hierin het gehaktmengsel. Schep de puree hierop en strijk gelijkmatig uit. Het ei loskloppen en de puree ermee bestrijken. Strooi de rest van de kaas erover.
Zet in een voorverwarmde oven van 175oC en laat het in ca 40 min heet en lichtbruin worden.
* ipv zelf gemaakte saus kan er ook een blikje geconcentreerde champignonsoep worden gebruikt (niet aanlengen!)