puree: 800 gr aardappelen – 40 gr boter – 1,5 – 2 dl melk – 1 ei – peper en zout – nootmuskaat – 8 kleine struikjes witlof – 8 plakjes gekookte ham – 100 gr belegen kaas – 125 ml Griekse volle yoghurt – 2 el citroensap – ruime ovenschaal
Maak de witlof schoon en kook de hele stronkjes en water met citroensap in ca 15 min beetgaar. Laat goed uitlekken. Schil en kook de aardappels gaar in ca 20 min. Giet af en laat goed uitstomen. Pureer ze met een pureestamper, verwarm de melk en roer geleidelijk met de boter door de puree. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Klop het ei los, roer door de puree en klop het geheel luchtig. Oven voorverwarmen op 175o C.
Wikkel de witlof in de ham en leg in het midden van een ingevette ovenschaal. Schep de puree er omheen.
Roer de yoghurt los en meng ¾ van de geraspte kaas er door, maak op smaak met peper en zout. Schep op de witlof, bestrooi het geheel met de rest van de kaas. Zet 15-20 min in het midden van de tot de kaas goudbruin kleurt en de schotel goed heet is.