1 ui – 2 t knoflook – 2 el olijfolie – klein blikje tomatenpuree – 150 gr champignons – 500 gr zuurkool – ½ dl witte wijn – 1 tl paprikapoeder – 1 tl marjoraan – 2 blaadjes laurier – 1 kg aardpeer of 500 gr aardpeer + 500 gr aardappelen – 1 tl tijm – 125 ml room (slagroom of crème fraîche) – 100 gr pittige kaas – peper en zout
De ui en knoflook fijn snijden en fruiten in 1 el olie. Voeg de in 4-en gesneden champignons toe en bak even mee. Tomatenpuree toevoegen en even meebakken. Zuurkool toevoegen, bestrooi met de paprikapoeder en marjoraan, roer goed door, voeg de laurierblaadjes en witte wijn toe en laat 30 min zachtjes sudderen. Op smaak maken met peper en zout.
Aardappelen en aardpeer schillen en in plakjes van ½ cm snijden. Even aanbakken in de rest van de olie. Bestrooi met peper en zout, voeg de tijm en room toe en laat in 10 min beetgaar worden.
Schep de zuurkool in en ingevette ovenschaal en schep het aardpeermengsel er bovenop. Bestrooi met de geraspte kaas en zet 30 min in en voorverwarmde oven van 175 oC.