Recept van Udo. Kok die kookworkshops verzorgde in Scheveningen én in de Ardeche. Een kookvakantie van 1 week. Geweldig!
voor 575 gr tapenade: 170 gr zwarte olijven zp – 100 gr zwarte olijven ‘à la Grecque’ (zakje) zp – 3 ansjovisfilets – 75 gr kappertjes – 1 t knoflook – 100 gr cashewnoten – ½ el mosterd – tijm – peper – 1 klein glaasje cognac – 0,8 dl olijfolie
Ansjovis 30 min weken in melk om ze te ontzouten. Gebruik niet te zoute olijven. Je kunt 2 soorten gebruiken, bv een blikje ontpitte olijven op water én een “pittiger” variant, met pit dus! Ontpit de olijven en let er op dat deze pitten niet bij het vruchtvlees terecht komen,. Laat de kappertjes goed uitlekken. Pureer de olijven, kappers, in melk geweekte ansjovis, gehalveerde knoflooktenen, mosterd, cognac, tijm, peper, olijfolie en de cashewnoten. Kan in een blender of hakker van de staafmixer. Als je erg handig bent ook met de hand.