Oorspronkelijk recept komt uit het kookboek van Ottolenghi: Jeruzalem. Met prei, walnoten, rucola en granaatappelpitten. Ik heb de prei en granaatappelpitten weggelaten en ook dat was heerlijk. De walnoten kunnen vervangen worden door andere noten of gemengd. (hazelnoten, pecannoten, amandelen etc)
4 middelgrote rode bieten (ca 600 gr) – verse koriander – 25 gr rucola – 100 gr walnoten of gemengde noten – 4 t knoflook – ½ -1 tl chilivlokken bv pul biber – 4 el appelazijn of w. wijnazijn – 2 el tamarindewater, of 1 el tamarindepuree losgeroerd met 1 el water – 1 tl (wal)notenolie – 2 ½ el zonnebloemolie of milde olijfolie – ½-1 tl zout
Bieten wassen en per stuk verpakken in alufolie, rooster 60-90 min in een oven van 210oC, ze zijn gaar als er een mespunt gemakkelijk in gaat. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Rooster de noten, kan in een koekenpan op middelhoog vuur. Regelmatig omschudden, anders worden ze te donker. Erbij blijven tot ze de goede kleur hebben. Hak ze grof.
Bieten uit de folie halen, schil eraf stropen. Snij in partjes van ca 1 cm aan de “rugkant”.
Voor de dressing azijn mengen met fijn gesneden knoflook, chilivlokken, tamarinde en beide soorten olie. Meng goed en maak op smaak met zout, evt peper en citroensap. Laat 10 min staan.
Leg de ruccola in een schaal, meng de dressing door de bieten, daarna de noten, en schep op de rucola. Bestrooi met gehakte koriander.