Bloemkoolsoep, romig met Stilton

Uit het kookboek “Homemade” van Yvette van Boven. Heerlijk zacht, oorspronkelijk werd het wat dik dus voeg ik wat meer bouillon toe. Serveer met crostini, met dezelfde kaas.

1 ui – 2 stengels bleekselderij – 250 gr bloemkool – 3 el boter – 6 dl bouillon (kip, kalfs of groente) – 2,5 dl melk – 1 el maïzena – 75 gr Blue Stilton – 1,25 ml slagroom – crostini: 1 ongebakken stokbrood of ciabatta – 1 dl olijfolie – 1 t knoflook – 50 gr Blue Stilton – 3 el crème fraîche

Snij ui en bleekselderij klein, bloemkool in hele kleine roosjes. Fruit op laag vuur in de boter, 10 min, tot de groenten zacht zijn, af en toe omscheppen. Giet de bouillon en melk erbij, breng aan de kook en laat op laag vuur in ca 20 min goed gaar worden. Pureer de soep helemaal glad. (staafmixer)

Meng de maïzena met 2 el water en bind hiermee de soep. Zet het vuur laag, verkruimel de kaas en roer door de soep. Roer ook de slagroom erdoor. Laat op laag vuur de kaas oplossen en maak de soep op smaak.

Crostini: ongebakken brood in plakjes van ½ cm snijden. Olie met fijngehakte knoflook vermengen, roer er wat z&p door naar smaak bestrijk en hiermee de sneetjes brood aan beide zijden. Leg op een rooster en bak ze 4-5- min in een oven van 180oC tot ze goudbruin zien. Haal uit de oven, laat wat afkoelen. Meng de Blue Stilton met de crème fraîche en bestrijk hiermee de sneetjes brood. Zet het rooster even onder een hete grill. Serveer bij of op de soep.