Groenten-maaltijdsoep

250 gr droge witte bonen – 1 ui – 2 t knoflook – 2 el olijfolie – 200 gr ontbijtspek – 200 gr stevige worst (bv boerenmet-, slagers-, droge-) – 1 takje rozemarijn – 1 tl tijm – 1 tl oregano – 1 blaadje laurier – 250 gr sperziebonen – 1 prei – 250 gr aardappelen – 1 winterwortel – 250 gr kool (witte- groene- of spitskool) – 1 blikje tomatenpuree (70 gr) – 250 ml rode wijn – 1 rookworst – 150 gr oude kaas 

Zet de witte bonen een nacht in ruim koud water. Giet het de volgende dag af, breng met 2 ltr  vers water aan de kook, voeg de kruiden toe en laat op laag vuur 1 uur zachtjes koken.
Snij de worst en ontbijtspek in blokjes. Maak de groenten schoon, snij de sperziebonen in stukjes van 2 cm, de prei in ringen van ½ cm, de wortel in ¼ plakjes, de kool in reepjes. Hak de knoflook fijn en fruit met de fijngesneden ui in de olie. Voeg de worst en ontbijtspek toe en bak zachtjes ca 10 min. Schep een deel van het vrijkomend vet uit de pan. Voeg de groenten en tomatenpuree toe en fruit even mee. Voeg de wijn en witte bonen met kookvocht toe, breng aan de kook en laat ca 20 min zachtjes koken. Snij de rookworst in ½ plakjes en laat deze nog 10 min meewarmen. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met geraspte kaas.

Voor een vegetarische variant:  broccoli klein 005

Laat de worsten weg en gebruik hiervoor in de plaats bv vegetarische rookworst, fijn gesneden quornstukjes, valessblokjes, op het eind evt. rookkaas in blokjes toevoegen.