Griekse rode-linzensoep
125 gr rode linzen – 1 winterpeen – 1 ui – 4 t knoflook – 100 gr feta – takjes rozemarijn – 1 el gedr. oregano – ¼ tl rode chilivlokken – 1 laurierblaadje – 1 ltr groentebouillon – 1 citroen – olijfolie – peper, zout
Pel en snipper de ui. Verhit olie op middelhoog vuur en fruit de ui glazig met een snufje zout. Snij de wortel in stukjes en hak de knoflook en de rozemarijn fijn. Doe knoflook, wortel en de helft van de rozemarijn bij de ui, samen met de oregano, het laurierblad, de chilivlokken en wat peper. Fruit dit alles even mee tot de wortel iets zacht begint te worden. Doe de linzen en bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het deksel erop en laat op zacht vuur circa 20 min sudderen tot de linzen gaar zijn en uit elkaar vallen. Vis het laurierblaadje eruit en pureer de soep met de staafmixer. Of laat ’m gewoon zo.
Rasp intussen met een fijne rasp de schil van een halve citroen en pers de hele citroen uit. Roer rasp en sap door de soep. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.
Strooi er vlak voor het serveren de verkruimelde feta, de andere helft van de fijngehakte rozemarijn en versgemalen zwarte peper over.