(Italië)
250 gr gedroogde bonen (borlotti, gigantes, cannellini etc.) – 2 middelgrote kruimige aardappelen – 750 gr pompoen – 1 ui – 2 t knoflook – olijfolie – 5 dl groentebouillon – 1 blaadje laurier- takje rozemarijn – paar blaadjes salie -1,5 dl dikke Griekse yoghurt – peper en zout – snuf paprikapoeder of chilivlokken
De bonen 1 nacht weken in ruim water. Schil de aardappelen en pompoen en snij ze in stukken. Zet de bonen op met de bouillon en breng aan de kook. Laat 1 uur zachtjes koken, voeg dan de pompoen, aardappelen, laurier en rozemarijn toe en laat 1 uur zachtjes koken. Verwijder de laurier en rozemarijn, doe de helft van de soep in een andere pan en pureer het. Giet terug bij de ongepureerde soep, verdun evt met bouillon als het te dik is. Pel de ui en snij in ½ dunne ringen. Pel de knoflook en snij het fijn. Snij de salie in fijne reepjes. Bak de ui, knoflook en salie goudbruin in een flinke scheut olijfolie. Roer dit door de soep en maak op smaak met peper en zout. Roer de paprikapoeder door de yoghurt en serveer bij de soep.
Je kunt ook bonen uit blik gebruiken. Deze afspoelen in een vergiet en 30 min koken in de bouillon. Daarna verder gaan als in recept.