400 gr spruitjes – 1 ui – 15 gr boter – 6 dl groentebouillon – 125 ml slagroom – peper en zout – 50 gr cashewnoten – ½ tl tijm – citroensap – evt. 125 ml créme fraîche
Spruitjes schoonmaken en in 4en snijden. Ui fijn snijden en fruiten in de boter. Voeg de spruitjes toe en bak ca 5 min mee. Voeg de bouillon en tijm toe, breng aan de kook en laat op zacht vuur ca 30 min koken. Daarna pureren en de slagroom toevoegen. Laat het 5 min zachtjes koken en maak het op smaak met citroensap, peper en zout. De cashewnoten fijn hakken en vlak voor serveren door de soep roeren.
De créme fraîche losroeren en apart erbij serveren.
ipv tijm kan ook kerriepoeder (1-2 tl) gebruikt worden
Voor een niet vegetarische variant:
kippenbouillon gebruiken ipv groentebouillon, wat gerookte spekblokjes uitbakken en deze op het laatst door de soep roeren.