150 gr verse zalmfilet of 200 gr zalmmoot – 7½ dl visbouillon – 1 blaadje laurier – 125 ml slagroom – 15 gr boter – 1 el bloem – citroensap – 75 gr gerookte zalm – peper en zout – 200 gr belegen kaas – stokbrood
Breng de visbouillon met laurierblaadje aan de kook. Leg de zalm erin en laat op zacht vuur in ca 15 min gaar worden. Haal uit de bouillon en verwijder laurierblad. Bij gebruik van een moot de graat en huid van de vis verwijderen. Pureer de vis met 2 dl van de bouillon. Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer goed. Voeg de bouillon geleidelijk, goed roerend toe en laat 10 min zachtjes koken. Voeg de gepureerde vis en room toe en laat 5 min zachtjes koken. Rasp de kaas en laat 150 gr roerend in de soep smelten. Breng de soep op smaak met peper, zout (let op: gerookte zalm is ook zout!) en wat citroensap. Roer op het laatst de gerookte zalmblokjes erdoor. Snij het stokbrood in de lengte doormidden, bestrooi het snijvlak met de rest van de kaas en bak dit 10 min in een voorverwarmde oven van 200o C, tot de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt. Snij het stokbrood in stukken en serveer bij de soep.