300 gr bloem – 150 gr boter – 150 gr basterdsuiker – 1 ei – ½ tl zout – Vulling: 1,5 kg jonagold – klein potje appelcompote – 1 el kaneel – 100 gr rozijnen – Kruimeldeeg: 90 gr bloem – 45 gr bruine basterdsuiker -1 zakje vanillesuiker – 90 gr boter
Boter in kleine blokjes snijden. Deeg maken door de gezeefde bloem te mengen met de boter, zout, suiker en ei. Vet een springvorm van 24 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Bekleed de vorm met het deeg en zet koel weg.
Verwarm de oven voor op 190o C.
Vulling: appels schillen en in partjes snijden. Deze in een koekenpan even bakken. Laat ze niet aanbakken. Meng de appels met de compote, kaneel en rozijnen. Doe dit in de vorm en druk het goed aan. Kruimeldeeg: kneed de bloem, vanillesuiker en boter in vlokjes met de hand snel tot een kruimelig deeg, voeg daarna de basterdsuiker toe en meng dit goed maar kneed niet meer. Verdeel het gelijkmatig over de appeltaart. Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in ca 50 min gaar. Zorg dat de kruimels mooi gekleurd zijn.