Jaren geleden tijdens een wandelvakantie overnachtten we met de groep bij een agriturisimo in de bergen van de cilento amalfi. Prachtige streek, overdag heet maar ’s avonds in de bergen best wel koel. De eigenaar was bekend om zijn héérlijke pizza’s, uit de steenoven natuurlijk. Als toetje kregen we overheerlijke chocoladetaart. Met handen en voeten, wat Engelse woordjes (de pizzabakker) en Italiaanse woordjes (door mij) heb ik het recept kunnen optekenen. De taart wordt zonder bloem gebakken. Ik deel het hier graag met jullie.
6 eieren – 300 gr suiker – 200 gr boter – 300 gr chocolade met 70% cacao – 300 gr gemalen noten (bv hazelnoten, amandelen of beide gemengd) – 1 el likeur naar keuze – springvorm van 24 cm
Springvorm invetten met wat boter en bestrooien met bloem, daarna de overtollige bloem eruit kloppen. Of als je geen bloem wil gebruiken: vorm invetten en bekleden met bakpapier.
De eieren splitsen. Eidooiers met de suiker dik en luchtig kloppen. Smelt de boter en chocolade (in een kom boven een pan met zacht kokend water) en klop deze geleidelijk door het eimengsel. Spatel er dan de gemalen noten en de likeur erdoor.
Klop de eiwitten in een hele schone kom met een klein snufje zout zeer stijf. Schep dit voorzichtig door het beslag. Verwarm de oven voor op 175o. Schep beslag in de springvorm en zet in het midden van de oven. Bak in ca 30-45 min gaar en luchtig.