Peren-hazelnoottaart

Deeg: 200 gr bloem – 10 gr suiker – snuf zout – 100 gr boter – 1 ei. Voor de peren: 3-4 handperen – 1 ltr water – 100 gr suiker – 1 kaneelstokje – sap van ½ citroen. Vulling: 100 gr hazelnoten zonder vliesje – 50 gr suiker – 1 zakje vanillesuiker – 50 gr bloem – 50 gr boter – 2 eieren – citroenrasp

Zeef voor het deeg de bloem, rasp de boter en voeg toe aan de bloem, meng de suiker, snuf zout en het ei erdoor. Kneed tot een soepel deeg, voeg indien nodig 1 el koud water toe. Verpak in folie en leg 30 min in koelkast.

Breng het water met de suiker, kaneelstok en citroensap aan de kook. Peren schillen en met het steeltje eraan in het water leggen. Pocheer 30 min, schep ze uit het vocht en laat afkoelen.

Voor de vulling de hazelnoten fijn malen met de suiker, klop de boter erdoor en dan de bloem. Klop op het laatst de eieren erdoor.

Vet een ronde, lage vorm van 24 cm in met boter en bebloem het, klop het overtollige bloem eruit. Rol het deeg op een bebloemd aanrecht en bekleed hiermee de vorm. Snij het overtollige deeg weg.

Schep de hazelnootvulling in de deegvorm en strijk glad.

Halveer de peren, snij het klokhuis eruit en snij daarna de peren in partjes maar laat het bij het steeltje vast zitten. Waaiervormig dus. Leg deze op de vulling met het steeltje naar het midden.

Bak de taart 30-35 min in het midden van de oven bij een temperatuur van 180oC.

De vulling kan ook gemaakt worden met amandelen ipv hazelnoten. Ook lekker.