Auberginerolletjes 1. (Italië, veg)
2 aubergines – olijfolie – 50 gr zwarte olijven zonder pit – 2 el pijnboompitten – 1 t knoflook – ½ tl gedr. basilicum of 10 blaadjes verse – 2 zongedr. tomaten op olie – 2 verse tomaten – 4 el geraspte pittige kaas – 6 el mascarpone of roomkaas – peper – 2 el kaas om te bestrooien
Oven voorverwarmen op 175o C.
Aubergine in de lengte in plakken snijden van ½ cm dik. Bestrooi met zout en laat 30 min uitlekken in een vergiet. Spoel ze daarna af met water en dep droog. Bak de plakken aan beide kanten goudbruin in de olie. Leg ze daarna op keukenpapier om ze te laten uitlekken.
Halveer de verse tomaten en haal de zaadjes en vocht eruit. Hak de olijven, pijnboompitten, knoflook, basilicum en de tomaten fijn (evt in blender). Meng de geraspte kaas en mascarpone erdoor en maak op smaak met peper en zout. Smeer de vulling op de aubergineplakken en rol ze op. Steek vast met een prikker en leg in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met de kaas en zet ca 10-15 min in de oven totdat de kaas gesmolten is en goudbruin ziet. Serveer warm of op kamertemperatuur
Auberginerolletjes 2 (veg)
2 aubergines – olijfolie – 2 mozzarellabollen – verse basilicum – 1 el balsamico-azijn – 75 gr Parmezaanse kaas – peper en zout
Verwarm oven voor op 175o C.
Aubergines wassen en in de lengte in plakken snijden van ½ cm dik. Bestrooi met \out en laat 30 min uitlekken in een vergiet. Spel ze af en dep droog. Bak de plakken aubergine in een scheut olijfolie aan beide zijden goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier. Snij de mozzarella in dunne plakjes. Leg op iedere plak aubergine een plak mozzarella en een blaadje basilicum en rol op. Bedruppel met de azijn, bestrooi met peper en rol ze op. Steek vast met prikker en leg in een ingevette ovenschaal. Zet ze in de oven of onder de grill totdat de mozzarella gesmolten is. Bestrooi voor het serveren met gerapte kaas.