Portobellosteak met bonenpuree (vegan)

Dit recept komt oorspronkelijk uit het kookboek Flavour van Ottolenghi.

8 middelgrote tot grote portobello’s – 10 t knoflook – 1 ui – 1 ½ el chilipotle-chilivlokken of ½ tl chilivlokken met ½ tl gerookte paprikapoeder – 1 rode peper – 4 tl komijnzaad – 1 el korianderzaad – 2 el tompuree – 4 dl olijfolie – 1 groot blik of pot limabonen (ca 700 gr) – 1 ½ el citroensap – 1 el olijfolie – zoutvlokken

Oven op 150oC zetten. Haal de stelen van de portobello’s. Komijn en koriander grof kneuzen en mengen met gepelde knoflook, ui gepeld en in 6 parten, chilivlokken en rode chilipeper (evt halveren en zaadlijsten verwijderen) tompuree, zoutvlokken en de olijfolie. Schep in een ovenschaal of pan, leg de portobello’s erop met bolle kant naar boven. Dek af met bakpapier, beetje aandrukken. Deksel erop en 1 u in de oven zetten. Eruit halen, portobello’s omdraaien en nog 20 min afgedekt met papier en deksel in oven zetten.

Portobello’s eruit halen, halveren. Pureer de ui, knoflook en chilipeper en doe terug in de pan. Schep de portobello’s erdoor en laat nog 5 min op halfhoog vuur smoren.

Bonenpuree: Uitgelekte bonen met citroensap, olijfolie, z&p, 2 el water pureren. Verwarm het en maak op smaak.

Schep puree op borden, leg er per bord 4 halve portobello’s erop. Schep wat van het oliemengsel van de portobello’s erover.