Tempé met kokossatésaus (evt vegan)

(Thais/ Indonesisch)

300 gr tempé  – 3 dl kokosroom – 2 groene chilipepers – 1 ½  el korianderzaad – 1 tl komijnzaad –1 tl sambal – 1 tl garnalenpasta – 1 t knoflook – 2 cm gember – stukje goela djawa (= Javaanse rietsuiker) of 1 tl bruine basterdsuiker – 1 blaadje laurier – 1 blaadje djeroek poeroet (= limoenblad) – 2 el olie – 3 el pindakaas – 2 el pinda’s – 1 ½ el vissaus – sap van 1 limoen

Tempé in blokjes snijden en samen met de kokosroom, chilipepers en 1½  dl water in een pan doen. Aan de kook brengen en met het deksel op de pan  30 min zachtjes koken. Korianderzaad en  komijnzaad in een wok roosteren tot beginnen te geuren. Samen met knoflook, gember, garnalenpasta en suiker tot een pasta stampen in een vijzel. Kruidenmengsel 2-3 min in de olie bakken. Tempé uit de pan nemen en apart zetten. Kookvocht (met chilipepers), laurier en djeroekblad aan de kruiden toevoegen. Zachtjes koken tot de olie boven komt en het vocht goed ingedikt is (ca. 20 min). Pindakaas en gehakte pinda’s erdoor roeren. Tempé aan de saus toevoegen, en ca 15 min zachtjes laten koken. Maak op smaak met vissaus en limoensap.

Als je de vissaus vervangt door sojasaus en de garnalenpasta door bv misopasta heb je een veganistisch gerecht.