Hazenbout met spek en paddenstoelen

4 hazenachterbouten of 8 voorboutjes – p & z – 1 el bloem – 40 gr boter + 1 el olie – 1 ui – 75 gr ontbijtspek aan één stuk – klein blikje tomatenpuree – 2 el bloem – 1 pot wildfond – 1,5 dl rode port – 2 plakken ontbijtkoek – 1 blaadje laurier – 6 takjes verse tijm of 1 tl tijm – 400 gr paddenstoelen (oesterzwam – shiitake – kastanjechampignons – eekhoorntjesbrood – pied mouton) – 2 el olie

Bouten wassen en droogdeppen. Bestrooien met peper, zout en bloem. Overtollig bloem eraf schudden. Bouten rondom goudbruin bakken in de boter + olie en uit de pan halen. Snij het spek in blokjes en bak het uit tot ze goudbruin zien. Ui fijn snijden, aan het spek toevoegen en 2 min fruiten. Voeg de tomatenpuree toe, heel even meebakken. Roer de 2 el bloem erdoor en laat 1 min meebakken. Voeg de fond goed roerend bij beetjes toe. Roer de port erdoor en breng roerend aan de kook. Verkruimel de ontbijtkoek en roer door de saus. Leg de haas terug in de pan en zet het vuur laag. Laat het in 2-3 uur zachtjes gaar sudderen. Af en toe keren.
Snij de paddenstoelen in gelijke stukken en bak in de olie rondom bruin. Bestrooi met wat p & z, even bakken en voeg toe aan de haas. Laat 5 min zachtjes pruttelen. Roer om, maak op smaak met p & z.