4 hertenbiefstukjes van 150 gr – 30 gr boter – 2 el olie – 1 dl port – 4 dl rode wijn – 4 dl wildfond – 1 el rode wijnazijn – 2 laurierblad – 4 jeneverbessen – 1 takje rozemarijn – 2 takjes tijm – peper en zout – 100 gr koude klontjes boter
De port, wijn, azijn en wildfond met laurierblad, geplette jeneverbessen, rozemarijn en tijm aan de kook brengen. Laat het op halfhoog vuur inkoken tot 1/3.
Laat de biefstukken 30 min voor het bakken op kamertemperatuur komen. Bestrooi met peper en zout en bak ze in de boter met olie aan beide kanten 1-2 min bruin. (afhankelijk hoe rood je het vlees wil hebben)
Haal ze uit de pan en hou warm. Voeg een scheutje wijn toe aan het bakvet en roer de aanzetsels los. Voeg dit toe aan de saus. Roer met een garde de koude klontjes boter beetje bij beetje doorheen zodat er een gladde lichtgebonden saus ontstaat.De saus mag niet koken, deze kan dan gaan schiften.
Dit recept kan ook met andere soorten biefstuk. (bv ree,struisvogel)
Een lekkere variatie:
20 gr gedroogde paddenstoelen (boleten, eekhoorntjesbrood) 30 min laten weken in heet water. Voeg de geweekte paddenstoelen, toe aan de wijn-port-fond en laat mee inkoken. Snij 150 gr oesterzwammen in reepjes en bak deze in wat boter goed omscheppend goudbruin, bestrooi met wat tijm, peper en zout. Laat het vocht goed verdampen. Maak de saus af zoals hierboven beschreven. Voeg de paddenstoelen op het laatst toe aan de saus.