Varkenswangetjes, Vlaams, gestoofd in bier

Een recept van onze zuiderburen, die Vlamingen kunnen er wat van… echt heel lekker! Voor 6 p.

1 kg varkenswangen – 2 el arachideolie – 30 gr boter – 1 ui – 2 boterhammen – ½ el mosterd – 1 flesje donker trappistenbier – ½ ltr bruine fond – 2 el bloem – p&z – 1 takje tijm – 1 blaadje laurier – 3 takjes peterselie

Verhit olie in een ruime braadpan met dikke bodem, kruid de varkenswangetjes met peper en zout en bak het vlees rondom goudbruin. Haal uit de pan. Verhit de boter, snij de ui fijn en fruit het in de boter, bestrooi met de bloem en blus met het bier. Voeg de bruine fond, (ik gebruik wildfond uit pot aangelengd tot ½ ltr) de kruiden en boterhammen ingesmeerd met mosterd toe en breng aan de kook. Leg het vlees terug in de pan. laat zachtjes sudderen, met deksel op de pan, tot de varkenswangetjes gaar zijn, duurt ca 2 uur. Laat indien nodig nog ca 15 min zonder deksel sudderen, dan dikt de saus wat in. Maak op smaak met peper en zout.

Tip: gebruik bier die je lekker vind, je proeft de bitterheid nl terug in het gerecht. Bovendien kun je deze dan ook bij dit gerecht drinken. (of een niet al te zware rode wijn, de wijnboer heeft zeker wat lekkers op voorraad)

Als het gerecht toch te bitter smaakt roer je er 1 a 2 sneetjes peperkoek, verkruimeld door, evt ook nog ½ el bruine suiker. Dan wordt het wat zoeter en krijgt het een mildere smaak.

De sneetjes witbrood kun je in blokjes snijden, dan lost het gemakkelijk op.