Zoer vleis op ze Mestreechs (zuur vlees uit Maastricht)

Een soort hachee met een wat zuurder accent, gewoon lekker! Het recept is afkomstig van een vroegere collega uit Maastricht en behoorlijk authentiek, want al jaren in de familie.

500 gr dikke riblap – 2-3 flinke uien –  boter – 1 flinke snee peperkoek – 1 el appelstroop – 2 laurierblaadjes – kruidnagels – groentebouillontablet – peper –  azijn (bv rode wijnazijn of balsamico) – water – evt bloem om wat te binden

Vlees in stukken snijden en rondom bruin bakken in wat boter. Uien snijden en deze toevoegen en even meebakken. Voeg gelijke delen water en azijn toe, vlees moet onder staan. Roer de kruiden, stroop en verkruimelde peperkoek erdoor en breng aan de kook. Proef of het goed van smaak is, te zuur? Voeg dan wat water toe, of voeg wat stroop toe als het zoet niet in balans is. Laat op laag vuur gaar worden, 2-3 uur. Verwijder de laurierblaadjes en bind het als je het te dun vindt. Dit kan met wat bloem, goed losgeroerd, klontvrij, met wat water.

Lekker met bv rode kool, spruitjes, sperzieboontjes, aardappelkroketten, frites, gekookte aardappelen