Polentatimbaaltje met geroosterde paprikasaus

imbaaltje: 250 gr polenta –1 ltr volle melk – ½ bouillonblokje – 25 gr boter – 50 gr Parmezaanse kaas – 2 eieren – 250 gr gemengde paddenstoelen (kastanjechampignons, oesterzwammen, shiïtake) – 2 slalotjes – 2 t knoflook – 1 tl tijm – 1 takje rozemarijn – peper en zout – olijfolie
paprikasaus: 1 rode en 1 gele paprika – borrelglas witte wijn – peper en zout
garnering: kerstomaatjes – verse basilicum

Halveer de paprika’s en haal de zaadlijsten eruit. Rooster de paprika’s. Doe ze in een kom en dek af met plasticfolie. Laat 30 min staan en trek dan het vel eraf. Pureer de paprika’s met de wijn en maak de saus op smaak met peper en zout.
In een pan met dikke bodem de melk roerend aan de kook brengen, polenta er roerend in strooien. Breng aan de kook en laat op zacht vuur gaar worden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Regelmatig roeren! Als de polenta gaar is laat hij gemakkelijk van de bodem en wanden los en is zo dik dat een lepel er rechtop in blijft staan. Haal van het vuur en roer de geraspte kaas, boter en peper naar smaak er door. Laat het mengsel wat afkoelen, klop de eieren los en roer ze door het mengsel.
Vet 6 timbaaltjes in met boter.
Pel de knoflook en sjalotjes en snij fijn. Bak ze aan in 1 el olijfolie rondom. Snij de paddenstoelen in stukjes/reepjes en voeg ze toe aan de sjalotjes. Bak rondom goudbruin. Voeg gehakte kruiden toe en bak ze even mee. Maak op smaak met peper en zout. Vul de vormpjes voor de helft met het polentamengsel. Schep er wat van de vulling op, laat de randen vrij, en dek af met polenta. Strijk de bovenkant glad.
Verwarm de oven voor op 200o C. Zet de timbaaltjes op een rooster in het midden van de oven en bak in 30 min goudbruin. Stort het timbaaltje op een bord. Schep de saus er omheen. Garneer het timbaaltje met gehalveerd kerstomaatje en 2 blaadjes basilicum.

Als buffetgerecht:
Vet een cakevorm in en vul voor de helft met het polentamengsel. Schep de vulling erop, laat de randen vrij en schep de rest van de polenta erop. Vet de vorm op een rooster in het midden van de oven van 200o C en bak in 30 min goudbruin. Laat afkoelen en stort op een langwerpige schaal. Snij er plakken van en serveer de saus er apart bij.

Als er plakken overblijven kun je die paneren (door bloem halen, losgeklopt ei en weer door bloem) en aan beide kanten goudbruin bakken. Lekker als vleesvervanger bij rijst en bv gesmoorde venkel, of aubergine.